Diferente si Esente – Produsele apicole si sanatatea
0Diferente si Esente – Produsele apicole si sanatatea
Realitatea TV, 23 martie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA, si doamna doctor Mihaela Orodan, medic primar in medicina de urgenta, cu competente in apifitoterapie si acupunctura, doctor in stiinte farmaceutice.
Emisiune sustinuta de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Pentru sanatatea noastra este important ce, cat si cum mancam! Produsele apicole, daca le includem in alimentatia noastra zilnica, ne pot sustine sanatatea si ne pot oferi energia dulce de care avem atata nevoie! Care sunt beneficiile apicolelor pentru sanatate, aflam in aceasta editie a emisiunii noastre Diferente si Esente!
Atunci cand simtim ca avem nevoie de energie, stim ca ne putem ajuta, alegand ceva dulce, insa, din pacate, prea putini dintre noi aleg dulciurile naturale, dulciurile sanatoase!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Atunci cand ne simtim obositi si avem nevoie de energie, primul lucru la care ne gandim e sa consumam ceva dulce, dar nu ne gandim sa consumam ceva dulce sanatos. Asta este cea mai uzuala greseala! Mierea are aceasta calitate ca ne da o energie rapida, nefiind nevoie pentru organism sa depuna un efort de a separa fructoza de glucoza, aceasta fiind deja facuta de albina intr-un mod natural, prin sistemul ei digestiv. Sistemul nostru digestiv depune un efort pentru a prelucra toate dulciurile care au la baza zaharuri, dar pentru a procesa mierea nu mai este nevoie sa mai depuna niciun fel de efort, acest lucru fiind facut de albine prin sistemul lor digestiv. Atunci cand consumam miere, primim o energie naturala suta la suta. Pe langa faptul ca mierea este un indulcitor care este direct absorbit de catre sistemul nostru digestiv, ea aduce si un aport de enzime pe care, de obicei, le regasim in alte produse, cum sunt iaurturile, cum sunt produsele renumite pentru valoarea enzimatica, si prea putina lume stie ca mierea, la randul ei, are o valoare enzimatica, ajutand procesul digestiv. De aceea se si recomanda ca la copiii de peste un an sa li se dea totdeauna cate un pic de miere dupa masa, mai ales daca au probleme de constipatie. Pentru ca mierea va ajuta si va elibera foarte repede toata digestia. Tocmai de aceea, in mod traditional, este recomandat ca, la o jumatate de ora dupa masa, sa consumam un pahar de apa cu miere pentru ca aceasta va ajuta digestia si vom scapa de neplacutele balonari.
Asadar, mierea este usor absorbita de organismul nostru, ne confera rapid energie si ne ajuta si digestia si, asa cum stim prea bine, ne sustine si imunitatea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Anumite sortimente de miere sunt destul de bogate in vitamine si minerale, cum este mierea de mana, miere cunoscuta ca fiind de 20 de ori mai bogata in minerale fata de oricare alte sortimente, iar acum, in aceasta perioada, cand avem de-a face cu astenia de primavara, cand sistemul imunitar este slabit, este indicat sa consumam aceste sortimente care sunt bogate in vitamine si minerale. In sezonul rece, de foarte multe ori, noi recomandam utilizarea unor cocktailuri apicole de miere cu propolis sau miere cu polen, ambele fiind indicate atat ca tratament atunci cand suntem raciti, cat si pentru a ajuta sistemul imunitar sa nu ajungem la raceli si la alti virusi la care suntem expusi doar atunci cand sistemul imunitar este scazut.
De fapt, nu doar mierea, ci ansamblul produselor apicole ne sustine sanatatea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Se pot alege cocktailuri apicole cu miere si laptisor de matca sau miere, laptisor de matca si polen, acestea fiind foarte bune pentru persoanele care au de-a face cu foarte mult stres si foarte multa oboseala. Laptisorul de matca fiind cunoscut pentru faptul ca ne ajuta activitatea cerebrala si ajuta organismul sa isi refaca resursa de energie pentru a functiona mult mai bine.
Dar care sunt sortimentele de miere preferate de consumatorii romani?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Dintre sortimentele romanesti de miere, desi cea mai cunoscuta este mierea de salcam, totusi, in sezonul gripelor cea mai utilizata este mierea de tei, pentru ca este cunoscut ca mierea de tei este expectoranta si este foarte buna de utilizat in ceai sau chiar si de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de miere de tei atunci cand tusim sau cand avem rosu in gat, avand si o puternica valoare enzimatica. Se deosebeste la analize foarte mult de mierea de salcam care, desi este considerata o miere de calitate superioara, nu are un asa aport de enzime ca si mierea de tei. De asemenea, se poate recomanda persoanelor care au cate o zi agitata sa consume seara un ceai cu miere de tei si aceasta va calma un pic starea de agitatie si ne va ajuta sa ne odihnim mai bine peste noapte.
Asadar, mierea este o alegere sanatoasa care ne poate ajuta sa ne mentinem in forma!
Dr. Mihaela Orodan, medic primar medicina de urgenta, cu competente in apifitoterapie: Mierea este cel mai obisnuit aliment-medicament in scop preventiv, daca vreti! Toata lumea, consider eu, fara exceptie, poate sa consume miere. La aceasta ora sunt foarte multe sortimente de miere. La noi in tara cele mai cunoscute sunt mierea de tei, mierea de salcam, mierea poliflora, dar au aparut acum, in ultimul timp, si alte tipuri, feluri, soiuri, genuri, cum vreti sa le spuneti, de miere – mierea de castan, care iarasi este o miere cu veleitati terapeutice, mierea de lavanda si mierea de eucalipt. Acum se folosesc de ce? Pentru ca s-a aratat, s-a demonstrat ca aceste mieri ar putea sa aiba anumite efecte in anumite boli. Eu personal consider, la aceasta ora, ca orice tip de miere este foarte buna atat pentru uzul preventiv, cat si pentru uzul terapeutic, asa incat o persoana care doreste sa inlocuiasca zaharul, doreste sa-si ajute un pic sistemul imunitar va folosi miere! Mierea este foarte buna pentru digestie, este un produs emolient, deci care inmoaie, este foarte bogata in apa. Deci, iata ca, pe de o parte, ne si hidrateaza, dar, in acelasi timp, ne si stimuleaza digestia! Eu, de foarte multe ori, le spun pacientilor ca, in fiecare dimineata, intr-un pahar de apa calduta sa dizolve o lingurita de miere si sa o bea pe stomacul gol. Ea este cea care va stimula un pic digestia si va face ca scaunul, acolo unde exista o constipatie, sa fie mult mai usor, tocmai pentru ca in miere exista si foarte multe enzime care cu siguranta vor ajuta in procesul de digestie, fiind si emolienta si bogata in apa. Iata trei caracteristici esentiale care fac ca sa fie de ajutor pentru procesul digestiv!
Asadar, produsele apicole ne pot sustine sanatatea si sunt utile pentru preventia diferitelor afectiuni usoare, dar in cazul unor afectiuni trebuie sa cerem sfatul medicilor specialisti in apifitoterapie, daca dorim sa consumam produse apicole!
Dr. Mihaela Orodan, medic primar medicina de urgenta, cu competente in apifitoterapie: Intotdeauna am spus si ma repet ca orice produs sau orice aliment apicol daca vreti, atunci cand va hotarati sa il folositi in scop terapeutic, consider ca este foarte important sa aveti sfatul unui medic apifitoterapeut. De ce? Pentru ca dozele de aliment apicol variaza si in functie de varsta, variaza si in functie de greutate si, bineinteles, in functie de problema de sanatate pe care dumneavoastra o aveti! Adica, daca, de exemplu, este vorba de o problema de tip respirator, faceti viroze repetate, cu siguranta aveti o anumita combinatie de produse apicole unde, cu siguranta, va predomina tinctura de propolis. Daca aveti o problema digestiva, acolo, cu siguranta, vor domina polenul, pastura, laptisorul de matca. Depinde de ce problema este vorba pentru ca, in functie de problema pe care dumneavoastra o aveti, vi se va prescrie o anumita combinatie, un anumit cocktail, care este variabil si in functie de varsta si greutate. Consider ca, intr-o combinatie de produse apicole, fiecare produs in parte isi potenteaza ale lui efecte, potentandu-le pe ale celorlalte, asa incat, vorbim practic de un sinergism care poate sa dea pacientului rezultate mult mai bune decat daca ele ar fi luate separat.
Mierea si alte produse apicole sunt recomandate nu doar pentru sanatate, ci si pentru frumusete!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Nu trebuie sa uitam ca mierea are proprietati deosebite si pentru ten, de aceea probabil si Cleopatra facea baie in lapte si miere. Pentru ca mierea hidrateaza foarte bine tenul, intr-un mod natural, dandu-i nu doar apa necesara, ci si elasticitatea de care are nevoie tenul, dar are si un rol cicatrizant si este folosita in foarte multe unguente cu rol cicatrizant si cu rol vindecator pentru pielea usor traumatizata. Dintre produsele stupului, propolisul este cel cu rolul cicatrizant si antibacterian cel mai bun si de aceea se utilizeaza in foarte multe produse cosmetice, atat pentru acnee, cat si in unguente pentru pielea crapata, pielea deja cu eczeme, pentru ca propolisul nu are doar cicatrizant, dar este si un antibiotic natural, albina folosindu-l, la randul ei, pentru a se apara de paraziti.
Produsele stupului ne pot ajuta, asadar, atat sanatatea, cat si frumusetea si merita sa le luam in considerare mai ales pentru un stil de viata in care acordam preventiei rolul pe care il merita!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de APIDAVA.