Diferente si Esente – Ce inseamna dulce sanatos
0Diferente si Esente – Ce inseamna dulce sanatos
Realitatea TV, 4 iunie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Doamna Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara
Emisiune sustinuta de Sonimpex Topoloveni
Cecilia Caragea: Dulceturile si magiunul tin de traditie, dar si de bucuria gustului si de sanatate. Din pacate, astazi, majoritatea acestor produse contin zahar in exces, conservanti, amelioratori de gust, iar in cazul produselor dietetice, diferiti indulcitori. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul produselor realizate din fructe proaspete, coapte, realizate dupa retete traditionale, care sunt foarte sanatoase si savuroase. Haideti sa aflam impreuna ce inseamna cu adevarat un dulce sanatos!
Zaharurile sau glucidele sunt esentiale pentru organismul nostru. Dar trebuie sa stim ca exista glucide sanatoase, precum cele din fructe, legume sau miere, de exemplu, si altele mai putin sanatoase. Trebuie, de asemenea, sa subliniem, in acest context, diferenta dintre fructoza si glucoza, glucoza producand o crestere brusca a glicemiei, urmata apoi de o scadere rapida. Iata de ce este atat de important sa redescoperim vechile noastre retete traditionale de dulceturi si magiunuri, atat de delicioase si care pot constitui un dulce sanatos!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Noi am dorit ca in localitatea Topoloveni sa continuam aceasta traditie a dulcelui sanatos. Am dorit ca langa acest magiun de prune, care are reteta din 1914, sa adaugam dulceturi. Ne-am chinuit putin pana am reusit sa ajungem la o reteta foarte, foarte sanatoasa, la un aliment functional, in deplinul sens al cuvantului, eliminand siropul de zahar, prin inlocuire cu sirop de mar. Intotdeauna, fructele le alegem de la acei producatori despre care suntem siguri ca nu au folosit ingrasaminte chimice. Niciodata in dulceturile noastre nu veti gasi urme de pesticide sau orice alt tip de ingrasamant.
Pe langa dulceturile clasice, astazi avem posibilitatea sa ne desfatam si cu dulceturi din petale de flori!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Am trecut de la clasicele dulceturi de capsuna, cireasa, visina, gutuie… am intrat in zona dulceturilor din petale de flori. Doamnele de varsta mea, poate si fiicele, isi mai amintesc de dulceata din flori de trandafir. Foarte-foarte putini cunosc dulceata din flori de salcam… De asemenea, dulceata din lavanda – mi s-a parut atat de frumos sa ai o dulceata din lavanda pe masa, pe care poti sa o folosesti ca atare sau pe care poti sa o folosesti in patiserie sau in cofetarie.
Fiind vorba de dulceturi atat de sanatoase si de delicioase, ele pot fi consumate si de copiii mici, iar mamicile pot avea, asadar, un dulce sanatos si la indemana pentru micutii lor!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Ceea ce este interesant pentru dulceturile noastre este faptul ca, in perioada iernii, mamicile pot sa puna intr-o sita fructele intregi, din care sa faca o prajitura acasa, cu fructele, orice tip de tarta. Iar ceea ce ramane este siropul de mar, foarte bine parfumat cu parfumul fructului si poate sa i se serveasca copilului un excelent sirop din mar.
Cele mai deosebite dulceturi, pentru unii exotice, sunt dulceturile din legume, una dintre cele mai deosebite fiind dulceata de topinambur!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Ne-a placut sa ne jucam cu imaginatia noastra, atat eu, cat si directoarea mea de productie, doamna Cecilia Gageanu, sa realizam niste produse asa cum noi insene folosim acasa si cum ne dorim sa le facem acasa. Deci am trecut din zona petalelor de flori in zona legumelor pe post de dulceata.
Dulceata de topinambur, de exemplu, atat de apreciata, este de fapt dulceata de napi, topinambur fiind doar o alta denumire a legumei pe care popular noi toti o cunoastem sub numele de nap!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Napii sunt o cultura arhaica, ii pot spune, din vremuri imemoriale. Din pacate, acum vreo 40-50 de ani se foloseau pentru vaci. In momentul in care se foloseau la vaci, laptele de vaca era mult mai gustos si era mult mai gras, deci doamna sau domnul care avea vaca in gospodarie putea sa scoata mai multa smantana, in acelasi timp mai mult iaurt si mai multa telemea. Iacata ca noi, cercetand putin, caci am intrat putin si in nutritie, sa vedem cam ce ar fi bun, am vazut ca, intr-adevar, napii contin inulina. Pe fata pamantului sunt doua legume, napii si anghinarea, care contin inulina. Inulina, pe intelesul nostru, al tuturor, este un zahar prezent in mod natural in aceste tipuri de legume. Ea obliga pancreasul sa lucreze in parametri maximi. Asta inseamna ca pe noi ne ajuta in evitarea apropierii de orice forma de diabet, ca-i diabet de tip 1, ca-i diabet de tip 2… In acelasi timp, ajuta in orice tip de diete de slabire.
La fel de ciudat, daca nu chiar mai ciudat, este castravetele amar, pe numele lui stiintific Momordica. Ne-am chinuit aproape doi ani sa reusim sa extragem cumva gustul acela foarte amar. Am reusit, prin prelucrarea in acest sirop de mar, sa obtinem o dulceata cu foarte putin gust, cu o foarte mica tenta de amarui, dar care poate fi consumata in modul ideal. Sa nu uitam ca Momordica, numita asa in termen stiintific (pentru ca fiecare a dat cate o denumire si atunci prefer sa folosesc termenul stiintific), este denumita „insulina verde”. Deci este un aliment excelent pentru persoanele bolnave de orice tip de diabet.
Asadar, cu atentia cuvenita, de un dulce sanatos se pot bucura si cei care au, din pacate, o serie de afectiuni.
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Noi ne-am gandit, tot timpul, sa oferim pe masa persoanelor, atat la copii, sa oferim o varianta mamicilor, dat fiind faptul ca, in acest secol, foarte multa agitatie, goana dupa bani si goana pentru a-i oferi copilului o educatie excelenta conduc la un timp foarte mic petrecut in bucatarie. Si atunci noi am dorit sa le oferim mamicilor, pe post de paste, magiunurile. Magiunul din prune este clasic, il stie toata lumea, are superreteta. Dar ne-am gandit ca poate, totusi, copiilor poate le-ar placea ceva mai light, mai usor. Si am avut dreptate: magiunul din mar este mult mai usor si mai bine gustat de copii, pentru ca are, totusi, mai multa dulceata. Intre mar si pruna, marul are mai multa dulceata. In momentul in care noi scoatem apa in mod menajant, noi doar atat facem: scoatem apa la temperatura menajanta.
Prin acelasi procedeu de bain-marie se obtin si o serie de alte magiunuri, poate pentru unii surprinzatoare…
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Eu sunt o mare consumatoare de dovleac. De foarte multe ori, imi pun amprenta pe ceea ce produc… si m-am tot gandit cum sa fac eu sa am dovleac in mijlocul verii, dovleac romanesc. Si am incercat: scoatem apa si din dovleac, sa vedem ce iese. A iesit genialul magiun din dovleac – are gustul dovleacului copt. Pentru ca, atunci cand noi il coacem in cuptor, ce facem? Eliminam apa. Deci se poate folosi ca atare pentru aluaturi sau pentru foietaje. Iar suprem pentru mine… eu fiind olteanca-olteanca, din Mehedinti… noi nu mancam, in zona respectiva, magiun din prune. Barbatii isi impuneau punctul de vedere si cam faceau din prune tuica, dar ramaneau struguri, pentru ca era o zona bogat viticola, si imi amintesc cum fierbeau in cazane, toamna, rosiile, pentru bulionul de rosii, si magiunul din struguri.
Insa, dintre toate aceste magiunuri, magiunul de prune a fost si in centrul unui studiu realizat la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu” si s-a bucurat de nenumarate premii de calitate.
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Am mers la Institutul de Diabetologie si Nutritie „Paulescu” din Bucuresti si am facut un studiu clinic. Studiu clinic inseamna ca, sub observatia unor doctori din acest institut, pe diverse grupe de oameni bolnavi in diverse stadii ale diabetului s-a folosit magiunul. Rezultatul studiului mi-a confirmat ceea ce eu intuisem, si anume faptul ca poate fi consumat de persoane bolnave de diabet, logic, normal, cu acordul medicului curant, deoarece nu toti suntem la fel de bolnavi.
Putem sa ne mandrim, asadar, noi, romanii, cu retete de exceptie, traditionale si sanatoase, pe care trebuie sa stim sa le promovam si pe plan international!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: In Romania se fac lucruri exceptionale, care trebuie bine promovate… si trebuie sa consumi romaneste. Noi am revolutionat industria alimentara internationala. Avem brevet de inventie pentru dulceturile, cum am spus, din petale de trandafir, fructe si legume.
Dar produsele de calitate si brandurile cu adevarat de viitor nu pot exista fara respectul pentru consumatori, pentru lucrul bine facut, dar si pentru propriul nume, pana la urma…
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Mi-a placut foarte mult ceea ce am facut, pentru ca eu insami sunt o buna gospodina. Mi-am respectat si imi respect familia si m-am gandit ca intotdeauna primesti in viata ceea ce oferi. Daca oferi lucruri rele, daca oferi produse proaste, in mod sigur, intr-un anumit moment, conexiunea universala (pentru mine, Dumnezeu) le va intoarce…
Eu ce-am facut? Eu pur si simplu am imprumutat. Este vorba Maiestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Dansul a imprumutat o tara ca sa o dea mai departe, eu am imprumutat o reteta ca sa o dau mai departe. Nu este a mea, este pur si simplu a noastra, a romanilor!
Iar calitatea se vede, se simte, se gusta! Printr-o recunoastere precum cea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei, dar si prin bucuria pe care fiecare borcan cu un dulce sanatos ne-o aduce noua, copiilor si bunicilor nostri!
Bibiana Stanciulov, antreprenor din industria alimentara: Noi, romanii, suntem un popor care sta drept, exact asa cum sta acest magiun, iacata, in borcan, neclintit. Asta demonstreaza faptul ca noi am scos apa, iar aici ce avem – substanta uscata. Adica avem fibre alimentare, avem zaharurile prunelor, vitaminele, mineralele, fitonutrientii – asta este magiunul! Despre asta vorbim cand vorbim despre Romania, cand vorbim despre traditie!
Noi, romanii, putem sa construim branduri de succes, inspirandu-ne din traditie, cu perseverenta, inspiratie, munca si inovatie! Putem sa construim branduri sanatoase si produse delicioase pe care sa le impunem in lumea intreaga! Cu Vointa si Stiinta!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Sonimpex Topoloveni.