Diferente si Esente – Despre apicolele pure si crude
0Diferente si Esente – Despre apicolele pure si crude
Realitatea TV, 21 noiembrie 2015, de la ora 10.40
Invitat: Doamna doctor Andreea Dragomirescu, medic specialist cu competente in apifitoterapie
Emisiune sustinuta de ApiLand.
Cecilia Caragea: Einstein spunea ca, daca albinele ar disparea, n-am mai avea de trait decat cativa ani. Statisticile Uniunii Europene arata astazi acelasi lucru: faptul ca peste 80% din alimente se datoreaza albinelor, mai exact polenizarii pe care o realizeaza albinele. Savuram mere sau pere tocmai pentru ca albinele au polenizat acesti copaci. Peste 80% din plante sunt polenizate de albine. Este esential, asadar, sa constientizam rolul pe care albinele il au in viata noastra si, bineinteles, este cazul sa aflam mai multe despre binefacerile produselor apicole pentru sanatatea noastra.
In ultimii ani, asistam la un fenomen ingrijorator: Colony Collapse Disorder, moartea albinelor, care a fost pusa in legatura cu poluarea excesiva, cu folosirea intensiva a erbicidelor si a fungicidelor. Toate acestea provoaca dezorientarea albinelor, care nu-si mai gasesc drumul spre propriul stup si mor. Apicultorii din toata lumea trag un semnal de alarma: trebuie luate masuri urgente pentru protejarea albinelor, pentru ca productia agricola li se datoreaza in mare parte. Caci ele sunt cele care realizeaza polenizarea plantelor. In plus, produsele apicole sunt excelente pentru sanatatea noastra.
Cecilia Caragea: Faptul ca produsele stupului sunt excelente pentru sanatatea noastra reiese si din longevitatea de exceptie a apicultorilor si din extraordinara lor stare de sanatate. Acestia consuma zilnic produse apicole, dar, mai mult, consuma produse apicole in forma lor pura si cruda.
Daca mai de mult doar apicultorii aveau acces la produsele apicole in forma lor pura si cruda, astazi avem posibilitatea de a le consuma si noi in aceasta forma, in care sunt mult mai eficiente. Pentru a-si pastra proprietatile, apicolele forma lor pura si cruda trebuie pastrate la rece inca de la recoltarea lor in stup. Polenul crud, la congelator, iar laptisorul de matca, la frigider. Acest lant al frigului trebuie respectat si prin distributia cu masini frigorifice, si prin pastrarea la rece in magazine si farmacii.
Cecilia Caragea: Stimata doamna doctor Andreea Dragomirescu, inainte de toate, as vrea sa vorbim despre diferenta dintre apicole in forma lor pura si cruda si apicole in forma lor obisnuita, asa cum le stiam noi din copilarie, de pe vremea bunicilor.
Dr. Andreea Dragomirescu: E adevarat ca, inainte, produsele apicole se foloseau mai mult in forma uscata sau procesata, ne referim mai ales la polen si la laptisorul de matca, si le avem inca si astazi sub aceste forme, dar in ultimele decenii s-a constatat, din ce in ce mai mult, ca apicolele sub forma proaspata sunt mult mai eficiente atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni. Acum se prefera utilizarea lor in forma proaspata. Pentru a putea avea aceste produse apicole in forma cruda, polenul, de exemplu, se pastreaza congelat, dar e bine sa se stie ca asta nu-i altereaza in niciun fel proprietatile. De ce? Pentru ca granulele de polen contin foarte putina apa. In general, cand introducem orice aliment in congelator, stim cu totii ca apa la temperaturi scazute are tendinta sa se dilate si, atunci, moleculele de apa din orice produs isi modifica structura si, implicit, modifica proprietatile acelui produs. Dar in cazul polenului nu se petrece acest lucru, pentru ca polenul contine foarte putina apa si, atunci, modalitatea optima pentru pastrarea polenului crud este sa fie congelat.
Este indicat, asadar, sa cumparati apicole in forma lor pura si cruda doar din magazinele care le pastreaza in congelatoare si frigidere sau sa le comandati online de la producatori de incredere. Polenul crud rezista zece zile la temperatura camerei, iar laptisorul de matca crud, maxim patru zile. Iar acasa trebuie sa le pastrati in aceleasi conditii: la congelator, respectiv la frigider.
Dr. Andreea Dragomirescu: In primul rand, ele reprezinta o foarte importanta sursa de energie, reprezinta stimulente foarte importante ale imunitatii, deci ne mentin starea intr-o forma optima. Ne ajuta foarte mult in cazurile de astenie, de devitalizare, atunci cand nivelul energiei noastre scade, iar aici ma refer si la astenia fizica, si la astenia psihica, deci persoane care sunt surmenate fie din cauza muncii intelectuale in exces, fie chiar din cauza efortului fizic in exces. De asemenea, vorbim mult despre categoriile de varsta catre extreme, persoanele varstnice sau copiii, care au nevoie de un surplus de energie si de anumite stimulente pentru pastrarea unui nivel optim al sistemului imunitar… Si, bineinteles, ne referim si la diferite afectiuni – daca e vorba de afectiuni hepatice, de exemplu, sau daca e vorba de afectiuni respiratorii, este necesara o intarire a sistemului imun.
Cecilia Caragea: Pe langa polenul crud poliflor, exista si polen crud monoflor, cel pe care albinele il culeg dintr-un singur tip de planta. In practica dumneavoastra, pentru ce anume recomandati polenul crud monoflor?
Dr. Andreea Dragomirescu: Polenul de trandafir, de exemplu, este foarte indicat pentru tratarea afectiunilor digestive. De altfel, se stie ca polenul crud, la modul general, spre deosebire de polenul uscat, contine lactofermenti, care sunt, practic, probiotice naturale. Se vorbeste acum foarte mult despre probiotice, pentru ca foarte multe persoane au probleme digestive, ca urmare mai ales a modului de alimentatie pe care il avem si ca urmare a E-urilor, colorantilor si conservantilor, care se utilizeaza foarte mult. Polenurile crude, la modul general, contin substante probiotice naturale. In special polenul crud de trandafir este foarte util pentru sanatatea tubului digestiv si pentru reechilibrarea florei microbiene digestive. Polenul crud de salcie este foarte util pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, in cazul in care exista afectiuni articulare. Polenul crud de paducel este foarte util pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. Daca exista hipercolesterolomie, hipertensiune arteriala, tulburari circulatorii sau chiar afectiuni cardiace, este indicat acest tip de polen. Polenul crud de iarba neagra este foarte indicat pentru afectiunile sistemului urinar, la modul general. Daca sunt persoane care au tendinta sa faca mai frecvent infectii urinare, de exemplu, este foarte indicat acest tip de polen. Polenul crud de castan este foarte indicat mai ales pentru afectiunile venelor, deoarece castanul este un foarte bun tonic al peretelui venos. Polenul crud de prun este indicat mai ales pentru afectiuni ale tubului digestiv. Aceste produse apicole se utilizeaza in functie de necesitati. Ideal este ca polenul crud sa se consume ca atare. De regula, se recomanda pentru adulti cate o lingurita de polen crud de doua ori pe zi, iar pentru copii cate o lingurita de polen crud o data pe zi. Sigur ca el poate fi consumat si amestecat cu miere, de exemplu. Sigur ca aceasta lingurita de polen se poate adauga la o salata de fructe, de exemplu, sau, eventual, poate fi consumat cu iaurt.
Cand vine vorba despre miere, aceasta nu trebuie incalzita la peste 40 de grade Celsius. Cautati, asadar, in magazine, mierea cruda, cea care nu a fost procesata la temperaturi mai mari de 40 de grade. Incalzita la temperaturi mai mari, ea devine mai fluida, mai frumoasa, dar isi pierde din calitati. Nu trebuie sa evitati mierea cristalizata, mierea zaharisita, cum se numeste popular.
Dr. Andreea Dragomirescu: Sunt multi dintre cei care comercializeaza miere si care obisnuiesc sa proceseze mierea termic, deci sa o incalzeasca. Si se face lucrul asta pentru ca, din nefericire, inca se considera ca o miere buna trebuie sa fie o miere fluida, ceea ce este o greseala. Exista un singur tip de miere care se pastreaza fluida un interval indelungat de timp si aceea este mierea de salcam. Toate celelalte tipuri de miere cristalizeaza dupa o anumita vreme. Dar exista anumiti producatori care, in dorinta de a pastra mierea sub forma fluida, au tendinta sa o incalzeasca. Diferenta este foarte mare, pentru ca mierea isi pastreaza integral proprietatile numai daca este pastrata in forma cruda. Deci mierea cruda este mierea care nu a fost procesata termic in niciun fel. Si e bine sa se stie ca acea miere arata ca o miere in care se formeaza procese de cristalizare, care incepe sa se zahariseasca. Aceea este mierea sanatoasa.
Polenul crud este, asadar, un aliment viu. Puteti alege fie polenul crud poliflor, fie polenul crud monoflor, in functie de diferitele afectiuni pe care doriti sa le ameliorati. Nu uitati insa nici de produsul-vedeta al stupului: laptisorul de matca.
Dr. Andreea Dragomirescu: In ceea ce priveste laptisorul de matca si efectele pe care le are asupra longevitatii, se stie ca o albina obisnuita, care se hraneste cu miere, are o medie de viata de douazeci si ceva de zile, pe cand matca, care se hraneste numai cu laptisor de matca, are o durata a vietii de aproximativ cinci ani, ceea ce arata cat de important este laptisorul de matca in mentinerea longevitatii.
Pentru sanatate si frumusete, puteti folosi, asadar, apicolele pure si crude, de care pe vremuri se puteau bucura doar apicultorii. Si nu uitati de recomandarile apiterapiei moderne pentru diferite afectiuni!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va invitam, cu drag, sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de ApiLand.