Diferente si Esente – Beneficiile mierii
0Diferente si Esente – Beneficiile mierii
Realitatea TV, 18 noiembrie 2017, de la ora 10.40
Invitata: Doamna Alina Mates, director de marketing APIDAVA.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Stim cu totii ca mierea este sanatoasa, dar ce miere sa alegem si ce sortiment? Poliflora, de tei, de salcam, de mana sau de zmeura! Haideti sa aflam impreuna pentru ce este indicat fiecare sortiment de miere!
Mierea este un energizant natural! Imediat dupa ce savuram putina miere, ne simtim plini de energie. Iata de ce!
Alina Mates, producator apicole: Mierea este un produs natural pentru care albina, prin procesul ei digestiv, reuseste sa transforme in mod natural fructoza si glucoza, zaharuri naturale continute de miere. Acest lucru ne avantajeaza pe noi, oamenii. Nu mai consumam energie din organismul nostru pentru a profita de aceste glucide, asa cum se intampla cand consumam zahar si organismul produce energie pentru a procesa zaharurile care nu sunt naturale.
Dar mierea ne aduce si un aport extraordinar de vitamine, minerale, enzime!
Alina Mates, producator apicole: Valoarea enzimatica a mierii este urmatoarea ei proprietate deosebita pe care trebuie sa o folosim, in special persoanele cu probleme digestive. Avand o valoare enzimatica ridicata, mierea de mana, mierea poliflora sunt recomandate in a ajuta tractul digestiv sa lucreze mai rapid si mai bine. Insa sunt si persoane care, din cauza unei aciditati crescute, nu pot consuma aceste sortimente. Dar pot consuma mierile de primavara, cum este mierea de salcam, care are un continut enzimatic scazut, dar un raport de fructoza/glucoza mult mai ridicat, deci ne va acorda natural o energie pozitiva mult mai mare decat alte sortimente. Este important sa stim proprietatile mierii, sa stim diferentele intre sortimente, astfel incat sa le folosim in favoarea noastra.
Mierea monoflora preia din proprietatile plantelor din ale caror flori albinele au strans nectarul. De aceea, diferitele sortimente de miere au recomandari diverse!
Alina Mates, producator apicole: Daca intr-o seara ne simtitm obositi, dar totusi putin stresati de peste zi, ar fi bine sa consumam miere de tei, mierea de tei fiind calmanta. Impreuna cu un ceai de tei, ne va relaxa cu adevarat. Pentru a primi energie, este important sa consumam miere dimineata, la prima ora, la micul dejun impreuna cu cereale sau cu lapte sau cu ceai, dar este important ca la prima ora a diminetii sa primim energie naturala suta la suta!
Un sortiment cu totul deosebit este mierea de mana, pe care albinele o produc din nectarul florilor de munte si, in special, din rasinile de pe frunzele arborilor, mai ales conifere.
Alina Mates, producator apicole: Albina culege acea seva foarte bogata in minerale, o prelucreaza si avem de-a face cu o miere mai bogata in vitamine si minerale de 20 de ori fata de alte sortimente. Putem face o comparatie simpla: o floare din care albina culege polen traieste cateva zile, o saptamana si aduna din seva pamantului ce minerale poate intr-o saptamana, pe cand un copac traieste zeci sau sute de ani. In acel timp, aduna din seva pamantului toate vitaminele si mineralele posibile, de aici diferenta de mana fata de celelalte sorturi de miere in ce priveste continutul in minerale. Se recomanda in special copiilor, persoanelor anemice, celor care sunt in convalescenta, sportivilor de performanta li se recomanda aceasta miere, pentru aportul natural de minerale si vitamine. In cadrul congreselor de apiterapie care au loc in Romania, unde medicii apiterapeuti spun parte din experientele lor, multi compara mierea de mana din Romania cu mierea de Manuka ca proprietati, ca beneficii pentru consumul uman. Putem spune ca avem o miere deosebita, care se poate consuma si cu adevarat ajuta sistemul imunitar mai mult decat alte sorturi de miere, prin continutul ridicat de minerale si vitamine.
Iata, insa, si alte sortimente deosebite care sunt indicate pentru diferite afectiuni!
Alina Mates, producator apicole: Dintre toate sortimentele, cea mai cunoscuta de consumatori este mierea de cimbrisor si mierea de zmeura. Mierea de zmeura se recomanda, asa cum se recomanda si planta de zmeura in tratamentele pentru doamne, pentru afectiuni ovariene, fiind un tratament recomandat un amestec de miere cu zmeura, cu frunze, cu radacina de zmeura. Foarte multi medici apiterapeuti recomanda astfel de coctailuri naturale, preparate in casa, miere de zmeura cu frunza si floarea de zmeura. Mierea de cimbrisor preia din proprietatile plantei cimbrisor, care este nu doar o planta aromata, ci cu proprietati antiseptice. Pentru a avea cu adevarat efect asupra a ceea ce noi ne dorim, ca sa putem obtine retete personalizate de la un medic apiterapeut care sa ne recomande un amestec de miere cu cimbrisor, de miere de salcam cu propolis, cu polen cu laptisor de matca… ce-i important este sa ne asiguram ca toate acestea le vom obtine dintr-o sursa de incredere si ca vom face un amestec cu produse naturale care isi mentin proprietatile asa cum au fost ele extrase din stup.
Mierea romaneasca a ajuns sa fie cunoscuta peste tot pentru calitatea sa, pentru ca Romania se bucura de o flora diversa si de zone nepoluate, in care se practica o apicultura sanatoasa.
Alina Mates, producator apicole: La targurile internationale, strainii toti isi doresc sa guste mierea romaneasca, deoarece este cunoscuta ca o miere de calitate superioara. In cei cativa ani de cand colaboram si cu parteneri din Asia, clientii din Japonia au ramas surprinsi de aroma deosebita a mierii poliflore. Au fost cumva surprinsi daca nu exista ceva arome adaugate si noi le-am spus ca nu exista nici un fel de arome, ca aceasta este fauna si flora de unde se culege polenul din care provine aceasta miere, insa pana la urma nu le-am putut dovedi acest lucru decat aratandu-le analiza polenica a unei mieri poliflore. Si, spre surprinderea lor, au constatat ca o miere poliflora din Romania contine atat de multe feluri si tipuri de polen floral intr-un mod natural, incat de aici au concluzionat ei ca in Romania este cea mai bogata flora si vegetatie salbatica din Europa.
Dar una dintre cele mai apreciate mieri, atat la noi cat si in strainatate, este mierea de salcam!
Alina Mates, producator apicole: Japonezii, de ani de zile, considera mierea cea mai buna din Romania mierea de salcam si cu adevarat o apreciaza si o consuma, fiind o miere complet transparenta si cu un gust foarte fin, foarte subtil. Ei apreciaza mierea de salcam mult mai mult decat sorturile aromate, cu gust puternic.
Chiar daca si noi preferam sa ne indulcim ceaiul sau cafeaua cu miere de salcam, suntem foarte obisnuiti si cu parfumul si aroma mierii poliflore. O consideram ceva normal. Insa in alte tari, unde flora nu mai este atat de variata, este considerata ceva aparte, deosebit. De exemplu, japonezii au trebuit sa se convinga ca este, intr-adevar, naturala!
Alina Mates, producator apicole: Ei au spus ca au nevoie de cativa ani de zile sa educe consumatorii de acolo cu acest gust bogat si abia in ultimii doi ani au considerat ca piata de acolo este pregatita sa testeze mierea poliflora care trebuie in primul rand promovata si explicata ca o miere cu un gust bogat. Daca in Romania este cautata mierea poliflora, in Japonia este cautata mierea de salcam, dar lucrurile acestea se pot schimba prin promovarea faunei si florei Romaniei, prin promovarea apicultorilor romani si a felului traditional de a face apicultura. Pentru ca trebuie sa recunoastem ca marile tari industrializate au ferme agricole de cate 1000 – 2000 de stupi, or in Romania media unui stupar este de 100 – 150 de stupi. Ceea ce pentru unii este considerat a fi un dezavantaj, noi am considerat a fi avantajul Romaniei si asa am promovat mierea romaneasca in afara, ca o miere obtinuta prin apicultura traditionala, unde apicultorul este mai apropiat de familiile lui de albine tocmai prin faptul ca tine un numar mai mic in stupina decat la marile ferme apicole. Si, de multe ori, si la albine este valabila vorba ca animalele seamana stapanului si stapanul animalelor. Si am constatat ca albina carpatina, fiind o specie calma, se potriveste foarte bine cu stuparul roman, care, in general, este un om mai asezat, mai linistit, care-si doreste, atunci cand merge la albine, sa se relaxeze, de fapt, si abia apoi se gandeste la profitul obtinut din produsele apicole.
Ar trebui, asadar, sa ne bucuram mult mai mult de toata aceasta bogatie pe care o avem, de toate aceste apicole sanatoase si gustoase pentru care deja suntem recunoscuti pe plan extern. Si sa nu uitam ca apicultura poate reprezenta o directie pentru brandul nostru de tara!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.