Diferente si Esente – Apicultura, posibila directie pentru brandul de tara
0Diferente si Esente – Apicultura, posibila directie pentru brandul de tara
Realitatea TV, 3 decembrie 2017, de la ora 10.40
Invitati: Doamna Alina Mates, director de marketing APIDAVA, si domnul Victor Mates, fondator APIDAVA.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Despre brandul de tara se vorbeste mult, dar, ca sa-l construim cu sens, trebuie sa aflam si cum ne vad altii, ce stiu altii despre Romania si ce produse romanesti apreciaza. Si stim: apicolele romanesti sunt recunoscute pentru calitatea lor peste tot in lume. Si, atunci, apicultura n-ar putea sa fie o buna directie pentru brandul de tara? Haideti sa aflam impreuna argumentele pentru care o asemenea directie merita sa fie luata in considerare!
Romania se bucura de o flora diversa si de zone nepoluate, lucruri de care alte tari, puternic industrializate, nu se mai bucura de mult. Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care chiar si mierea conventionala romaneasca are o calitate de exceptie. Dar, bineinteles, certificarea ecologica ar creste mult valoarea cu care s-ar putea vinde aceasta miere!
Alina Mates, producator apicole: In Romania avem marele avantaj ca majoritatea stupinelor sunt amplasate in zone nepoluate. Certificarea de miere bio vine cu ajutorul unui organism de certificare care are obligatia sa verifice zona unde este amplasata stupina respectiva ca o zona nepoluata, pe o raza de 3-5 kilometri, adica aria de zbor a albinei, sa preleveze probe din sol si din apa o data pe an, pentru a verifica faptul ca zona respectiva nu are urme de pesticide sau de alte reziduuri chimice… Si ce e si mai important este modul in care stuparul isi trateaza familiile de albine, nefiind permise niciun fel de tratamente cu medicamente, ci doar cu uleiuri esentiale si acid oxalic, ceea ce ne garanteaza ca in produsul finit, in miere, nu vor exista componente chimice straine, nocive. Sigur ca multi apicultori probabil ca urmeaza aceiasi pasi ca si cei certificati ecologic, respecta aceleasi proceduri, dar nu au in spate organismul privat de certificare care sa le preleveze aceste probe si sa le dea, la finalul inspectiei, hartia de procesator sau producator ecologic. Este o chestiune mai mult financiara, in momentul de fata, pentru ca, daca, benevol, sa presupunem ca statul roman ar acorda fonduri pentru ca toti apicultorii sa faca acesti pasi pe cheltuiala statului, eu cred ca am avea in proportie de 80% apicultori certificati bio. Pentru ca produsele, atat mierea conventionala, cat si cea bio, au calitatile solicitate de legislatia in vigoare pentru mierea bio, dar, ca sa poti sa pui o sigla de bio, sa poti sa exporti miere bio, ai nevoie de aceste certificari internationale care dovedesc ca respecti ceea ce spui ca faci.
Se pare ca Romania este recunoscuta ca o tara unde se produce miere de calitate, delicioasa, sanatoasa si intr-o mare diversitate de sortimente!
Victor Mates, producator apicole: O persoana, nu retin exact din ce tara, a facut un studiu pe vreo nu stiu cate sute de oameni, daca nu o mie, in care a incercat sa intrebe, sa testeze ce este in mintea unui cetatean… si a luat cetateni din diferite tari, pe care i-a rugat sa lege cuvantul unei tari – Germania, Rusia, Japonia, China –, sa descrie tara respectiva cu un cuvant sau doua, ceva ce ii este caracteristic! Pot sa dau un exemplu: intrebati despre Germania, au spus berea. Cand a intrebat despre Romania, au zis mierea. Deci a fost singura tara la care cuvantul care a descris-o, intr-un singur cuvant, a fost cuvantul miere. Asta inseamna ca, daca altii vad asa, avem o perspectiva ca, intr-adevar, apicultura din Romania sa fie legata de tara noastra.
Ne bucuram inca, din fericire, de multe zone curate, nepoluate, pe cand in alte tari, in unele zone, albinele au inceput sa dispara din cauza poluarii. Insa la noi o mare problema o reprezinta defrisarea padurilor, care, desi nu constientizam, are un impact extrem de grav pentru apicultura.
Victor Mates, producator apicole: Cea mai grea problema in Romania o constituie defrisarea padurilor! Un hectar de padure de tei, de salcam da cateva tone de miere. Or, noi am defrisat, am taiat, nu conta ce si cum… Fiindca padurile de salcam s-au redus cu 25-30%, de tei, de asemenea. Suntem singura tara din lume care avem, de exemplu, paduri de tei masive, adica pe o suprafata de sute de hectare avem numai tei. Am discutat cu cineva ca albina, in general, nu se duce la floarea de tei daca are alta alternativa, fiindca este o floare nociva pentru ea, este foarte puternic aromata si mortalitatea, din cauza aceasta (ametesc, isi pierd simtul de orientare) este de 20-30%. Numai acolo unde duci familiile de albine intr-o padure de tei si nu exista alta varianta de cules, se sacrifica, se implica si culeg mierea de tei, care cred ca, pe plan mondial, este cea mai buna miere din lume. Mierea de tei din Romania! Cu conditia sa pastram masivele de padure de tei!
Dar, pentru a ne bucura de calitatile de exceptie ale mierii, pentru ca mierea sa-si pastreze toate enzimele, vitaminele, mineralele, trebuie ca ea sa nu fie incalzita, pe parcursul procesului de ambalare, la peste 45 de grade Celsius! Dar si noi, consumatorii, trebuie sa stim cum sa o pastram si cum sa o utilizam pentru a ne bucura de toate beneficiile ei!
Alina Mates, producator apicole: Este important sa incercam sa pastram calitatile mierii si in procesul tehnologic, dar si noi, acasa, atunci cand o consumam, sa o pastram intr-un loc racoros, sa o consumam la o temperatura normala, sa nu o punem in ceaiul fierbinte si, in nici un caz, sa nu incercam decristalizarea mierii pe foc, in apa fiarta!
Trebuie stiut faptul ca o miere cristalizata este buna, cristalizarea fiind un proces firesc, natural!
Alina Mates, producator apicole: De multe ori, in magazine, clientii se feresc de mierea cristalizata, considerand ca nu ar fi naturala! Este un lucru complet gresit si asta va pot confirma! Siropul de glucoza nu cristalizeaza. Deci, in momentul cand pe raftul unui magazin vedem o miere cristalizata, vom sti suta la suta ca acea miere este naturala! Sigur ca sortimentul, raportul fructoza-glucoza, o face sa cristalizeze in mod natural. Daca ar fi sa nu cunosc nimic despre miere si la raft as avea sortimente cristalizate si unele fluide, as alege-o cu incredere pe cea cristalizata, pentru simplul fapt ca mi-ar confirma suta la suta ca este vorba de o miere naturala si as consuma-o ca atare! Eu chiar cred ca la micul dejun as prefera sa intind pe paine o miere cristalizata decat o miere fluida, care poate imi curge, poate ma pateaza…
Si sa nu uitam cat de delicioase sunt prajiturile cu miere!
Alina Mates, producator apicole: Foarte multe gospodine prefera sa achizioneze mierea pentru prajituri, pentru fursecuri, ceea ce noi recomandam. Chiar daca mierea isi pierde din valoarea ei de medicament, ea ramane totusi un indulcitor natural si scopul nostru este sa inlocuim indulcitorii artificiali cu indulcitori naturali.
In acest caz, trebuie sa spunem ca prajiturile cu miere de pe vremea bunicii putem sa le preparam si noi fara nicio grija in privinta hidroximetilfurfurolului, care apare doar atunci cand mierea este incalzita singura sau in ceai sau cafea, deci intr-un mediu acid!
Alina Mates, producator apicole: Hidroximetilfurfurolul creste in mediul acid – de aceea, el creste atunci cand incalzesti mierea singura. Mediul acid este cel care face sa creasca hidroximetilfurfurolul, nu doar caldura. In momentul in care tu o incorporezi intr-o prajitura si nu mai este in mediul ei natural, acid, lucrurile se schimba complet. Toate prajiturile si dulciurile cu miere de pe vremea bunicii sunt sanatoase. Nu putem spune ca mierea incorporata in prajituri si in dulciuri pe care ulterior am pus-o la cuptor va mai avea aceleasi reactii chimice ca atunci cand incalzim mierea singura. Doar in mediul natural al mierii, mediul acid, hidroximetilfurfurolul va creste, la o anumita temperatura, intr-un mod foarte rapid. In momentul in care este incorporata ca ingredient in cozonac, in prajitura, nu mai exista acel mediu acid care sa favorizeze cresterea hidroximetilfurfurolului. Si, atunci, noi recomadam toate dulciurile cu miere ca produse sanatoase si bune pentru copiii nostri.
Apicolele romanesti sunt apreciate peste tot in lume si merita sa le alegem si noi pentru sanatatea noastra si a familiei noastre. Ne putem bucura, astfel, de un dulce sanatos!
Alina Mates, producator apicole: Ceea ce putem spune cu siguranta, astazi, in Romania, este ca avem de unde alege produse apicole de calitate. Si, daca dorim sa investim cu adevarat, trebuie sa investim in primul rand in sanatatea noastra, a copiilor nostri, alegand dulciuri facute in casa, cu produse naturale, alegand produse apicole, diferite coctailuri cu ingrediente apicole romanesti si, in primul rand, trebuie sa consumam produse romanesti, pentru a ne sustine producatorii locali!
Acestea au fost doar cateva argumente pentru care apicultura romaneasca merita sa fie luata in considerare ca o posibila directie pentru brandul nostru de tara!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.