Diferente si Esente – Apicolele, in alimentatia de zi cu zi
0Diferente si Esente – Apicolele, in alimentatia de zi cu zi
Realitatea TV, 6 octombrie 2019, de la ora 10.40.
Invitate: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA, si doamna dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie, de la Centrul Transilvan de Vindecare Naturala (www.cetravina.ro).
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Cecilia Caragea: Suntem, din fericire, din ce in ce mai preocupati de ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa. De ce ar trebui insa sa includem apicolele savuroase si sanatoase in alimentatia noastra de zi cu zi, cand si de ce anume sa consumam miere aflam la Diferente si Esente!
Cu totii suntem interesati, inainte de toate, de ceea ce ar trebui sa consumam la micul dejun, deoarece stim ca este cea mai importanta masa a zilei.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Toti nutritionistii recomanda ca in primele ore ale zilei sa se foloseasca produsele apicole. Si pentru ca aduc un aport de fructoza-glucoza, dar si pentru ca aduc un aport de proteine – polenul, pastura… Aduc proteine vegetale necesare organismului, care pot inlocui lipsa de proteina animala.
Un ceai indulcit cu miere sau un smoothie cu fructe, legume si putina miere sunt indicate, asadar, pentru un mic dejun sanatos. Dar mierea obisnuim sa o includem, in mod traditional, si in diferite retete de prajituri.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Trebuie sa recunoastem ca romancelor (si in general in Romania) le plac cel mai mult retetele gatite. Si, atunci, trebuie sa foloseasca mierea si intr-un chec, si intr-o tarta, si intr-o turta dulce, si in biscuiti de casa… Si, de multe ori, apare intrebarea daca pot sa utilizeze mierea atunci cand urmeaza sa faca un produs incalzit la cuptor.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, se spune ca, daca incalzesti mierea la peste 40 de grade Celsius, se dezvolta tot felul de compusi… deja celebrul si ingrozitorul HMF, de care fuge toata lumea… Dar, de fapt, care este povestea aici? Sunt lucrurile atat de grave? Pentru ca stim ca tot felul de prajituri cu miere se faceau de pe vremea bunicii. Si cred ca erau foarte bune si bunicile noastre cu siguranta ne doreau doar binele!
Alina Mates-Ochis, producator apicole: Cu siguranta! “Albinuta” cred ca este cea mai cunoscuta! Ceea ce ati spus ati spus foarte corect. Mierea, singura, incalzita la peste 40 de grade isi pierde toate proprietatile ei si acest HMF, la o supraincalzire, poate sa devina nociv atunci cand se consuma o cantitate mai mare. Dar, atunci cand nu vorbim doar de miere… adica noi nu spunem acum de pus borcanul de miere in cuptor la 180 de grade, ci vorbim de miere ca ingredient, ca indulcitor in diferite retete – pot sa fie si pulpe de pui la cuptor cu miere, si sosuri care urmeaza sa sufere acest proces de incalzire. Prin aceasta combinatie cu mai multe ingrediente, in primul rand se anihileaza aciditatea mierii. Aciditatea este cea care face ca acest HMF sa creasca, la o supraincalzire. Acelasi HMF va creste atunci cand facem fructe uscate – ca le facem in cuptor, ca le facem in dezumidificator… Acelasi HMF va creste cand vom face dulceata din fructe. Deci el, atunci cand gaseste un mediu acid, va creste. Si, consumat (sigur, intr-o cantitate destul de mare), poate sa ne afecteze. Dar acesta este secretul, ca, atunci cand folosesti mierea ca ingredient, ii pierzi aciditatea, incorporand-o in diferite feluri de mancare. Si cantitatea respectiva de miere este destul de mica, astfel incat nu permite sa creasca acel HMF foarte mult.
Asadar, daca vrem sa utilizam mierea ca un ingredient dulce, natural in diferite preparate, putem sa o facem! Dar stiam ca nu e bine sa o adaugam in ceaiul prea fierbinte, pentru ca isi pierde calitatile binefacatoare pentru sanatatea noastra.
Alina Mates-Ochis, producator apicole: Este important ca oamenii care vor sa foloseasca mierea in ceai sau in bauturi calde, daca vor, totusi, sa-i pastreze proprietatile enzimatice intacte, da, este indicat sa nu adauge mierea atata timp cat ceaiul este fierbinte. Trebuie adaugata in momentul in care putem sa bem ceaiul, deci este o temperatura suportabila de catre noi. Atunci vom adauga mierea, pentru a nu-i distruge proprietatile enzimatice. Mai mult din acest punct de vedere. Pentru ca dorim sa aiba toate proprietatile intacte.
Stiam ca aceste enzime din miere ne ajuta si pentru o buna digestie. Dar cum anume sa consumam noi acel deja celebru pahar de apa cu o lingurita de miere si cu cateva picaturi de suc de lamaie, combinatie care este indicata pentru o buna digestie?
Alina Mates-Ochis, producator apicole: Putem consuma in fiecare dimineata un pahar de apa cu o lingurita de miere si cu lamaie, dar este bun si dupa mancare, pentru ca mierea ajuta digestia. Ceea ce foarte multi nutritionisti recomanda este ca dupa mancare sa asteptam o jumatate de ora, pentru ca organismul nsotru sa secrete sucurile gastrice necesare, si abia dupa aceea sa consumam apa. Si, daca punem in aceasta apa si miere de albine si putina zeama de lamaie sau lamaia in sine, atunci cu adevarat vom ajuta digestia.
Dar stim ca apicolele sunt indicate si pentru intarirea imunitatii!
Alina Mates-Ochis, producator apicole: Au existat diferite studii, chiar si cu copiii, care, daca li s-a dat timp de o luna si jumatate miere zilnic, in alimentatie, dupa acea perioada ei nu au mai racit, fata de alti copii care nu consumasera miere. De aceea, cu adevarat mierea este un stimulent al imunitatii corpului si este foarte bine sa o includem in alimentatia zilnica, dar sa facem cure, mai ales inaintea inceperii sezonului de iarna si primavara, de cocktailuri apicole, pentru a ne intari sistemul imunitar.
Asadar, este recomandat sa includem apicolele in alimentatia noastra de zi cu zi, pentru un stil de viata sanatos. Dar este indicat sa apelam la un medic specialist in apifitoterapie, pentru a ne prescrie exact ce apicole ne sunt recomandate si in ce doze, acesta tinand cont de particularitatile proprii fiecarui pacient si de eventualele afectiuni pe care le poate avea.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie: Asa cum stim, produsele apicole sunt atat produse nutritive, pe care le putem folosi in dieta noastra zilnica, dar in acelasi timp sunt si medicamente, administrate in doza corecta si pacientului corect identificat ca patologic. Este foarte bine, atunci cand suferim de o boala anume, sa ne adresam unui medic, pentru un diagnostic corect si pentru recomandari specializate, chiar si atunci cand vorbim de produsele apicole. Altfel, pentru pacientii care nu sufera de o boala cronica, este bine sa le inglobam in alimentatia noastra zilnica, pentru a ne mentine starea de sanatate. Este, de asemenea, important nu doar pentru a primi indicatii generale despre produsele apicole, dar in apifitoterapie terapia este individualizata si particularizata pentru fiecare pacient in parte. Deci, cand vorbim de stadiul de boala, este foarte bine (pentru ca pacientul are si alte asocieri, un alt regim de viata fata de un alt pacient cu aceeasi patologie) sa particularizam tratamentul pentru fiecare pacient in parte.
Prin urmare, trebuie sa apelam la un medic specialist in apiterapie, pentru recomandari particulare, in functie de starea noastra de sanatate. Dar sa tinem cont de ceea ce mancam zi de zi, de alimentatia noastra, chiar daca suntem sanatosi!
Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie: O dieta sanatoasa predispune la o stare buna de sanatate, si emotionala, si mentala.
Cecilia Caragea: Deci, daca mancam sanatos, automat, vom avea o imbunatatire si pe aceste planuri!
Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie: Bineinteles! Asa cum (si stiti ca in presa s-au vehiculat foarte mult) sunt experiente in care fiinte umane curioase sa vada ce inseamna pentru ele in plan psiho-emotional alimentatia fast food, de exemplu, au facut experiente… timp de o luna au mancat doar de la fast food si au descris ulterior experientele pe care le-au trait, ca fiind unele profund deprimante, profund triste, anxioase, au devenit insomniaci… Dincolo de asta, structura fizica a reflectat aceeasi inertie, sa spunem, care s-a instalat si in plan emotional – au crescut in greutate, li s-au modificat inclusiv grasimile din sange, activitatea cardiaca, le-a crescut tensiunea…
In ce masura apicolele ne pot ajuta?
Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie: Sunt produse naturale, din surse naturale – si vedeti ca avem, din ce in ce mai usor, la dispozitie si produse bio, pe partea apicola, certificate bio. Pe deasupra, daca stim ca sunt si depozitate in conditii extraordinare, propice pentru a-si mentine calitatile, cu siguranta ne pot ajuta foarte mult. Produsele apicole consuma putina energie si elibereaza cantitati masive de energie. Deci pot fi un bun stimulent, un bun energizant – si la birou, la munca… Dupa masa principala, bineinteles.
Asa cum stim prea bine, de fapt, este esential sa avem grija ce si cat mancam. Sa alegem, pe cat posibil, sa includem produsele naturale in alimentatia noastra de zi cu zi. Si, bineinteles, apicolele noastre romanesti, pentru care, de fapt, suntem cunsocuti si apreciati peste tot in lume.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de APIDAVA.