Diferente si Esente – Despre diabet
0Diferente si Esente – Despre diabet
Realitatea TV, 27 noiembrie 2016, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Diabetul este una dintre bolile cu o incidenta in continua crestere, iar Romania este una dintre tarile in care incidenta acestei boli este foarte mare, de aproape 12%. Diabetul poate aparea la orice varsta, atat la adulti, cat si la copii, si poate fi cauzat de un stil de viata inadecvat, de obezitate, de oboseala, de stres, de proaste obiceiuri alimentare, iar lista complicatiilor este foarte lunga si foarte grava. Tocmai de aceea trebuie sa vedem cum putem preveni diabetul, iar noi, astazi, am vrut sa vedem care este ajutorul pe care ni-l poate oferi medicina ayurvedica.
Diabetul este o boala metabolica extrem de grava, care poate genera o serie intreaga de afectiuni periculoase. Diabetes melitus, numele stiintific al bolii, provine din grecescul diabainen, care inseamna “a trece prin”. Se stie ca persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune beau multe lichide, fapt care este urmat de o eliminare marcata, ca si cum lichidele ar trece prin persoanele cu diabet. Numele de melitus, care inseamna “dulce ca mierea” in latina, a fost adaugat in denumirea acestei boli pentru ca in traditia indiana aceasta afectiune era numita “boala urinei dulci”, pentru ca persoanele care aveau aceasta afectiune aveau o urina dulce, care atragea furnicile, acesta fiind si modul stravechi de diagnosticare. Asa cum stim, exista mai multe tipuri de diabet.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Asa dupa cum stim, diabetul poate sa fie de doua tipuri. Diabetul zaharat de tip 1, diabetul insulino-dependent, necesita insulina pentru mentinerea glicemiei in limite normale si, de obicei, debuteaza mult mai devreme, debuteaza din perioada adolescentei si continua pe parcursul vietii. Si exista asa-numitul diabet zaharat de tip 2 sau non-insulino-dependent, care in general se instaleaza la varsta matura, spre varsta a treia, in conditiile in care el poate sa fie consecinta unui regim de viata dizarmonios, de obicei excesele alimentare, stresul, alte boli care sunt asociate, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, obezitatea… deci exista un “buchet” de afectiuni care in general merg asociate dupa o anumita varsta. Genul acesta de diabet, intr-o prima faza, cand se instaleaza, poate fi controlat prin regimul alimentar, apoi, daca regimul alimentar nu este corespunzator, se trece la medicatia alopata cu antidiabetice orale – asa se numesc aceste medicamente, tablete sau pastile pe care le luam, le inghitim si care urmaresc sa mentina constant nivelul glicemiei. In situatia in care nici asa, deci asociat regimul alimentar cu tratamentul cu antidiabetice orale, nu reusim sa mentinem glicemia in limite normale, se recurge la tratamentul cu insulina. Deci inclusiv tratamentul diabetului de tip 2 se poate face, in faze decompensate, sa spunem asa, cu insulina. Deci, daca organismul nu reuseste sa-si echilibreze singur valorile cu primele metode, ajunge la insulina, dar nu este insulino-dependent per primam, adica de la debut.
Trebuie sa fim atenti la valorile glicemiei, altfel spus, la nivelul glucozei in sange.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Nivelul crescut al glicemiei, al glucozei in sange se explica fie prin faptul ca noi mancam mai mult si asimilam mai mult de la nivel intestinal, deci facem o absorbtie fie pentru ca aportul este foarte mare, fie prin faptul ca glucoza nu reuseste sa patrunda in celule si sa ajunga la destinatie, adica sa isi urmeze menirea de a fi un comustibil la nivelul celulelor. Deci exista aceste doua posibilitati care pot sa duca la cresterea glicemiei. Bineinteles ca sunt cauze diferite care determina aceste doua situatii. In momentul in care aportul nostru alimentar este marit si aportul de glucide este marit, automat absorbtia intestinala de glucoza este mai mare si atunci nivelul glicemiei creste. Pentru a doua situatie, deficitul de insulina care poate sa apara datorita faptului ca pancreasul se epuizeaza din cauza acestor excese alimentare face ca insulina sa nu mai fie suficienta pentru cantitatea de glucoza pe care noi o avem si atunci suntem in imposibilitatea de a putea valorifica glucoza pe care am absorbit-o. Exista si posibilitatea ca receptorii celulari pentru insulina sa dezvolte o anumita rezistenta fata de aceasta insulina si in acel moment insulina respectiva nu mai reuseste sa-si indeplineasca functia. Este ca si cum am incerca sa descuiem o usa si nu avem cheia potrivita, pentru ca cineva, intre timp, a schimbat broasca si noi nu am fost anuntati de acest lucru, noi functionam tot cu cheia veche!
Iata cateva recomandari pentru cei care se confrunta cu aceasta afectiune!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Exista foarte multe plante care ne pot ajuta sa tinem sub control nivelul glicemiei. De asemenea, stilul de viata si regimul alimentar. Probabil ca diabetul este una dintre bolile in care regimul alimentar are un rol extrem, extrem de important. Primul lucru pe care ni-l indica medicul diabetolog in momentul in care suferim de aceasta boala este sa ne controlam regimul alimentar si in special aportul de hidrati de carbon sau aportul de glucide, pentru ca acestea, indiferent daca sunt simple sau complexe, in urma proceselor digestive, se transforma in glucoza, care se absoarbe la nivel intestinal si duce la cresterea glicemiei.
Iata ce remedii ne pot ajuta la primele semne ale unei glicemii ceva mai crescute!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In momentul in care ne facem un control, ne facem niste analize si avem o glicemie putin marita, nu trebuie sa intram neaparat in panica de la prima asemenea valoare, pentru ca trebuie sa fim putin atenti la ce am mancat cu o seara inainte, este posibil sa fi avut o alimentatie mai bogata in glucide, este posibil sa fi trecut printr-o perioada de stres… Este important sa tinem cateva zile regim, cateva zile, o saptamana, doua saptamani si apoi sa repetam aceasta masuratoare. Daca si in aceste conditii glicemia noastra tinde sa fie mai mare decat valorile normale, este bine sa avem mai multa grija la regimul nostru alimentar si putem deja, din acest moment, sa apelam la remediile pe baza de plante. Remediile pe baza de plante actioneaza prin mai multe mecanisme. Asa cum spuneam ca aceasta crestere a glicemiei apare prin mai multe mecanisme, de exemplu un aport exagerat de glucide, care duce la cresterea absorbtiei intestinale a glucozei, exista plante care, de exemplu, scad nivelul acesta al absorbtiei glucozei din intestin in sange, lucru care este important in conditiile in care aportul de glucide este mai mare… O alta metoda prin care putem sa corectam o glicemie marita este sa venim cu plante, de exemplu castravetele amar sau Momordica charantia, care are in compozitia lui un polipeptid, P, polipeptidul P, care are o compozitie si o formula, o structura foarte asemanatoare cu ale insulinei umane. Genul acesta de insulina vegetala, sa-i spunem asa, care se gaseste in acest castravete amar suplineste deficitul nostru de insulina. De asemenea, aceasta planta are ca efect si scaderea nivelului colesterolului si al trigliceridelor, care in general insotesc diabetul.
Iata si alte plante medicinale care sunt recomandate in acest caz!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O alta planta care regleaza acest mecanism de scadere a absorbtiei intestinale a glucozei este Gudmarul sau Gymnema sylvestre, care este una din aceste plante care scad aceasta absorbtie intestinala a glucozei, care are, de asemenea, efect de stimulare a celulelor beta-pancreatice (care secreta insulina) si care, de asemenea, modifica, la bolnavul de diabet, perceptia asupra gustului dulce, facandu-l in felul acesta mai putin dependent de acest dulce. Aici este un paradox: bolnavii de diabet au foarte multa glucoza in sange, dar, pentru ca ea nu intra in celule si nu este folosita, iar de la nivel celular se trimit aceste semnale la nivel de creier “Sunt in deficit de energie, da-mi combustibil!”, persoana respectiva tinde sa manance foarte mult dulce, ea tinde sa manance dulce in continuare, in conditiile in care ea are glicemia mare! Deci este un paradox! Este clar ca, undeva, ceva nu este in regula. Alta planta care poate sa fie folosita intr-un remediu cu efect sinergic pentru tinerea glicemiei sub control este Neemul sau Azadirachta indica, care, de asemenea, are un efect hipoglicemiant puternic si un efect puternic antioxidant. O alta planta pe care putem sa o folosim este Schinduful sau Trigonella foenum-graecum, care se foloseste atat in fitoterapia romaneasca, cat si in fitoterapia indiana – aceasta planta ajuta foarte mult la scaderea acestei rezistente periferice a celulelor la insulina. Iata ca un asemenea remediu care contine plante care au efecte hipoglicemiante pe mai multe linii, si anume: scadem absorbtia intestinala, scadem rezistenta periferica, venim cu un aport de insulina vegetala, stimulam regenerarea celulelor pancreatice… in felul acesta, cu un asemenea remediu reusim sa atingem toate aceste mecanisme prin care apare diabetul si putem sa ne mentinem in mod armonios glicemia la valori normale.
Nu uitati: sa previi e mai usor! Fiti atenti, asadar, la stilul de viata, la alimentatie si la miscare! Pentru ca sanatatea e mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.